Injeksjonsbehandling mot hyperhidrose
Hva er hyperhidrose?
Det å svette er kroppens naturlige måte å regulere kroppstemperaturen på. Men hvis svettingen blir mer uttalt kalles dette overdreven svette, eller hyperhidrose. Hyperhidrose defineres som uttalt svetting på grunn av overdreven nervestimulering av svettekjertlene. Svetting skyldes stimulering av svettekjertlene via det autonome («selvstyrte») nervesystemet. Denne stimuleringen av svettekjertlene aktiveres vanligvis av ulike stress-stimuli som varme, smerte og spenning.
Hyperhidrose kan være lokalisert eller generalisert. Ved lokalisert form vil det være økt svetting i håndflater, fotsåler, armhuler, lysker eller ansikt. Ved generalisert form vil det være økt svetting fra store kroppsoverflater, for eksempel hele overkroppen. Overdreven svette kan også påvirke ens selvbilde. Sosiale situasjoner blir påvirket, og kanskje unngått. I tillegg går det med mye tid og energi til å planlegge hvordan en skal få til å skifte klær, ofte flere ganger daglig.
SYMPTOMER på hyperhidrose
Våte håndflater kan gjøre det vanskelig å bruke hendene i praktisk arbeid, og det kan oppleves sjenerende å håndhilse. Økt armhulesvette, lyskesvette og fotsvette kan medføre lukt og svettemerker på klær og sko. Mange opplever hyperhidrose som sosialt hemmende.
Ulike former for behandling
BEHANDLING MED ALUMINIUMKLORID
Lokalbehandling med aluminiumklorid er førstevalg ved hyperhidrose, og kan være tilstrekkelig dersom behandlingen gjennomføres korrekt. Det finnes ulike varianter å få kjøpt på apoteket, og hvilken du bør velge avhenger av hvor på kroppen du svetter:
• Stop 24 Roll on: armhuler
• Stop 24 fotkrem: fotsåler
• Stop 24 krem: hele kroppen inkludert ansikt
• Stop 24 spray: hele kroppen unntatt ansikt
• Aluminiumklorid 25% liniment: armhuler, håndflater, fotsåler
• Transpirasjonsvann NAF liniment (20%): armhuler, håndflater, fotsåler
Det er lurt å starte behandlingen om kvelden. Dusj og tørk deg godt. Smør deretter middelet på i et tynt lag over område med økt svetting. Vask av middelet om morgenen. Gjenta behandlingen hver kveld i 5 dager. Deretter anbefales vedlikeholdsbehandling med påføring 2 faste dager i uken. Eventuell irritasjon av huden som følge av behandlingen kan dempes med reseptfri Hydrokortison krem brukt i noen dager.
Injeksjonsbehandling med botox og blå resept
Dersom aluminiumklorid-preparater ikke er tilstrekkelig, er injeksjonsbehandling med toksin en effektiv behandling. Injeksjonsbehandling med botox hemmer stimuleringen av svettekjertlene, slik at disse “slås helt av” i området hvor behandlingen er utført. Dette er derfor en svært effektiv og trygg behandling, og de fleste blir helt tørre ila en uke. Effekten av toksin varer i 6-9 måneder, før behandlingen må gjentas.
Behandlingen foregår med en helt tynn sprøyte rett under huden i mange små innstikk i området med overdreven svetting. Det vanligste er å behandle armhuler, men behandlingen kan også brukes til håndflater eller hodebunn. Dersom du får påvist hyperhidrose i armhuler kan hudlegen din søke om å få toksin på blå resept, slik at det blir billigere for deg.
Du kommer da først til en konsultasjonstime for vurdering hvilken svettebehandling som er best for deg. Dersom dette er injeksjonsbehanding, vil hudlegen søke på blå resept og skrive ut resept. Du henter deretter selv ut resepten på apoteket, og tar med medisinen til ny time for injesjonsbehandling. På apoteket betaler du ca 2500 kr dersom du har hvit resept, evt ca 500 kr dersom du har fått godkjent blå resept.
BEHANDLING MED DRIDASE TABLETTER
Tidligere ble behandling med en type tabletter som hemmer stimuleringen av svettekjertlene oftere brukt. Tablettene heter Dridase, og inneholder oxybutynin. Siden dette er en tablettbehandling, påvirker den alle svettekjertlene på kroppen, og er derfor egnet ved generalisert hyperhidrose. I 2018 kom imidlertid en studie som påviste en sammenheng mellom bruk av oxybutynin (brukt ved andre sykdommer enn hyperhidrose) og utvikling av demens senere i livet.
Hvorvidt oxybutynin brukt ved hyperhidrose kan gi demensutvikling er foreløpig ukjent, men vurderes som en mulig risiko. Dridase brukes derfor i betydelig mindre grad nå enn før, og mange velger i stedet toksin injeksjoner. Andre, mer vanlige bivirkninger ved Dridase tabletter er munntørrhet, vannlatingsplager, hodepine, kvalme, svimmelhet, tretthet, tåkesyn, obstipasjon, hjertebank, ødemer, flushing, leddsmerter og diare.
Ikke vent - oppsøk hudlege slik at du får riktig behandling til riktig tid.
Skrevet av hudlegene Eli Synnøve Lilleskog & Emilia Hugdahl